Mănăstirea ortodoxă de la Malvialle

Cruce


Versiune franceză Acasă  /   Despre monahi  /   Domeniul de la Malvialle   /  Acces   /  Donaţii   /  Album foto


Domeniul de la Malvialle

Domeniul pe care se află Mănăstirea este cunoscut de multă vreme ca „Domeniul de la Malvialle” şi este situat în inima Masivului Central (la poalele celui mai vechi vârf: stânca Tuilière-Sanadoire şi la 15km de cel mai înalt vârf: Puy-de-Sancy 1886m), la altitudine de 1100m. Aparţine de comuna Rochefort-Montagne, judeţul (departamentul) Puy-de-Dome cu reşedinţa la Clermont-Ferrand, regiunea Auvergne.

Domeniul s-a constituit ca o fermă familiară, cândva între anii 1890-1900, când un descendent de familie nobiliară a construit aici, pierdut în mijlocul pădurii, un ansamblu impresionant din piatră: casa, cuptorul de pâine şi mai ales şura ale cărei şarpantă şi dimensiuni (cele mai mari din întreaga regiune: 52m lungime, 10m lăţime, 15m înălţime, 1100m² de acoperiş în ţiglă de piatră, numită „lauze”, tăiată din stânca Tuilière) au atras faima domeniului.

Condiţiile grele au făcut însă să fie abandonat de-a lungul vremii: mai întâi de către proprietari (mai multe familii succesive), încât Statul francez l-a cumpărat în 1929 şi a continuat să-l închirieze; apoi, definitiv în 1953, din lipsă de chiriaşi. A fost meritul mai multor localnici şi îndeosebi al Dlui Jean Marie Fontfreyde, care au constituit în anul 1977 o asociaţie, în scopul salvării şi restaurării domeniului. Vreme de peste 20 de ani, asociaţia a întreprins lucrări de amenajare şi consolidare, însă în cele din urmă s-a hotărât găsirea unei comunităţi religioase, care să ocupe în permanenţă domeniul şi să-l întreţină. Astfel, în anul 2001, domeniul a ajuns în folosinţa Mitropoliei noastre, care a înfiinţat aici prima sa mănăstire.